سیستم اعلام سرقت ساختمان یا سیستم اعلام سرقت اماکن از ۶ بخش زیر تشکیل شده است:
- دتکتور یا آشکار ساز یا سنسور
- آژیر ، سیستم اعلام
- تماس گیرنده ، تماس خودکار با نیرو های حفاظتی و امنیتی در صورت برنامه ریزی برای این کار
- باطری های ذخیره برای مواقع اضطراری
- پنل
- ریموت یا کنترل کننده از راه دور
دتکتور ، سنسور و یا آشکار ساز
دتکتور یا سنسور ، حسگر هایی هستند که حرکت و یا تغییرات را در محیط اطراف خود تشخیص میدهند. در این حسگر ها مداری بکار رفته است که در صورت تحریک ، باعث باز و بسته شدن یک کنتاکت می شود. اما به دلیل ایجاد امنیت بیشتر در دنیای امروزه ، از کنتاکت بسته استفاده می شود. تا در در صورت ایجاد هر تغییری سیستم عمل کرده و آن را فعال کند.
انواع حسگر:
انواع سنسورها یا حسگر ها عبارتند از
- سنسور آهنربایی یا مگنت: این سنسور بر روی درب ها یا پنجره ها نصب شده و می تواند باز شدن یا بسته شدن آنها را تشخیص و به مرکز کنترل اعلام نماید.
- سنسور شوک و یا ضربه: این حسگر معمولاً با نصب بر روی شیشه ها یا دیوارهایی که بیم نفوذ از آنها می رود نصب شده و در صورت اقدام برای تخریب آنها، علامت لازمه را به مرکز کنترل ارسال می کند.
- سنسور چشمی و یا حرکتی: این سنسورها که بیشترین مصرف را دارند با کمک پرتوهای مادون قرمز، می توانند در روز یا شب و در تاریکی مطلق وجود هر گونه موجود زنده ایی را تشخیص دهند.
- سنسور دود یا حرارت: اکثر کنترل پنل های اعلام سرقت قابلیت تشخیص سیگنال های این سنسورها را نیز که حسگرهای تخصصی سیستم اعلام حریق هستند را دارند و در بسیاری از اماکن کوچک می توان از پنل مرکزی دزدگیر حداکثر استفاده را برد و یک سیستم جمع و جور تشخیص حریق نیز در کنار اعلام سرقت راه اندازی نمود.
برخی دتکتورهای مستقل یاStand alone نیز در بازار یافت می شوند که برای محل های خیلی کوچک طراحی شده اند و به تنهایی می توانند ضمن تشخیص حرکت، آلارم یا هشدار نیز بدهند. کلیه ورودی ها و نواحی که از آنها امکان نفوذ وجود دارد باید توسط سنسور مناسب پوشش یافته بطوری که از هیچ راهی امکان ورود غیر مجاز بدون مواجهه با حسگرها نباشد.
آژیر یا آلارم
در سیستم اعلام سرقت به دلیل اینکه به افراد مورد نظر اطلاع داده شود باید از یک آلارم صوتی که به آن آژیر گفته می شود استفاده کرد که سریعا خطر را اعلام کند. در این آژیر ها از مدارها و المان های الکترونیکی استفاده می شود. آژیرها و اعلام های صوتی در ولتاژ های ۱۲، ۹ و ۲۴ ولت موجود می باشند. آژیرهای استفاده شده در سیستم اعلام سرقت به دو بخش الکترومکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شوند و همینطور به دو نوع سایرن (راه اندازی در محیط داخل) و بلندگو برای نصب در محیط خارج و در فضای باز تقسیم می شوند.سایرن ها با استفاده از دو سیم که حاوی قطب های مثبت و منفی می باشد به پنل وصل می شوند. بلندگو ها هم مثل سایرن ها توسط دو سیم اما این بار بدون توجه به قطب های آن به پنل وصل می شوند و برای پیشگیری از خراب شدن آن توسط سارق و باز شدن کاور از یک ترمپر درون آن استفاده می شود. در این سیستم بلندگو ها اغلب هشت اهم و ۱۰ تا ۲۰ وات بوده و معمولا در ارتفاع ۳.۵ متری قرار میگیرند.
دستگاه تماس گیرنده
دستگاه تماس گیرنده در سیستم اعلام سرقت یک مکمل برای این سیستم است. در برخی از بسیاری از دستگاه های امروزی در درون دستگاه قرار دارد که همزمان با روشن شدن آلارم، پنل تماس گیرنده را وارد مدار میکند و با شماره های از قبل داده شده به دستگاه تماس حاصل میکند و با یک پیام صوتی از قبل ضبط شده آن ها را از سرقت با خبر میکند. تماس گیرنده کنار پنل قرار دارد و پس از نصب باید مورد برنامه ریزی قرار بگیرد. یعنی روی آن پیغام ضبط شود و شماره های مورد نیاز برای تماس گیری به آن داده شود. پنل نیز با برق شهری ۲۲۰ ولت کار میکند. برای برنامه ریزی دستگاه از شاسی به LRN ذخیره و یا اضطراری درون پنل جاسازی شده است. تا در زمان قطع برق ، سیستم را فعال نگه دارد. پنل باید در مکانی نصب و راه اندازی شود که در معرض دید نباشد تا سرقت کنندگان نتوانند آن را پیدا کنند و یا برای تخریب آن وقت کافی داشته باشند. پنل دارای ترمینال هایی به شکل دوتایی می باشد. ترمینال ها کلید هایی اند که به صورت nc بسته میباشد. اگر به صورتی قطعاتی که به این ترمینال ها متصل اند قطع گردد پنل برداشت میکند که سرقتی در حال انجام گرفتن است و سریعا اقدام میکند.
دینگ دانگ
یکی دیگر از ویژگی های سیستم اعلام سرقت دینگ دانگ می باشد که به محض ورود یک فرد دستگاه به شکل یک صدای خاص ورود آن شخص را اعلام میکند. برای انجام ایت عمل ، اول باید یک حسگر مگنت را به درب ورودی وصل کنیم. و سپس سیم ها را به زون ۱ متصل می کنیم.
برنامه ریزی و تنظیم سیستم اعلام سرقت
زمانی که یک سیستم اعلام سرقت را خریداری میکنید این سیستم در حالت پیش فرض قرار دارد و برای عملکر هرچه بهتر و بهینه تر برای شرایط مکانی مورد نظر باید برنامه ریزی شوند. که این برنامه ریزی در دو مرحله انجام می شود ، برنامه ریزی پنل و نصب آن و برنامه ریزی سیستم تماس گیرنده.